78210

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


R. Polášek (85.71.180.241) --- 29. 4. 2011
Re: cukr - ve světě leze zase dolů.

"ak uvidíme co udělá cena u nás. :-)
http://zpravy.kurzy.cz/265343-rekordna-produkcia-v-thajsku-tlaci-cenu-cukru-nadol/
http://www.kurzy.cz/komodity/cukr-graf-vyvoje-ceny/ "

V minulých letech makléři vydělávali na akciích firem, v současné době kvůli krizi jsou akcie nevyzpytatelné a tak spousta makléřů přesunula pozornost na komodity. Všelijaké takové rychlé poklesy a vzestupy jim vyhovují, ale pro cenu cukru v obchodech to je úplně zanedbatelné . Tam bude rozhodující průměrný trend během měsíců až půl roku či tak nějak.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 51951


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
R. Polášek (85.71.180.241) --- 29. 4. 2011
Re: cukr - ve světě leze zase dolů.

Já mám nahoře ve světnici ještě několik kilo socialistického krystalového cukru. Krystaly vesměs velké 2 milimetry a víc, rozpuštěný ve vodě trošičku vodu barví, ale ta chuť je úplně jiná.
Dnešní cukr je úplně probělený a jeho chuť je taková chemická, prázdná, chuť toho starého cukru je znatelně lepší.
Taky větší krystaly znamenají, že tehdy se při jeho výrobě nešetřilo, dalo se tomu mnohem více času ,aby se přirozeným způsobem, krystalizací, mohly oddělit nečistotty v matečném roztoku a krystaly cukru. Dneska cukr krystal je jemnější než tehdy byl cukr krupice, dozajista se dnes při jeho výrobě spotřebuje několikrát méně energie, ale ta čistota je uměle doháněna čisticími a bělicími chemikáliemi.
Občas nějaký sáček toho starého cukru otevřu a použiju ho do kafe nebo čaje jako vítanou změnu....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 51953


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
KaJi (212.77.163.106) --- 29. 4. 2011
Re: cukr - ve světě leze zase dolů.

V minulých letech makléři vydělávali na akciích firem, v současné době kvůli krizi jsou akcie nevyzpytatelné a tak spousta makléřů přesunula pozornost na komodity. Všelijaké takové rychlé poklesy a vzestupy jim vyhovují, ale pro cenu cukru v obchodech to je úplně zanedbatelné . Tam bude rozhodující průměrný trend během měsíců až půl roku či tak nějak
------------------
přesně tak,
třeba u nafty za to mohou spekulanti, že se jí spotřebovává stále víc a těžba stagnuje:-)

No a u cukru je z grafu zřejmé, že špička je asi za námi, pokud se potvrdí předpoklady o sklizni.

Takže se zase objeví akce.

Právě ceny cukru a četnost akcí velice pěkně koreluje s grafem co jsme dával odkaz.

V krámech byl cukr bez akce za 15, dneska ani v akci, a volně co vím naposledy tak 20Kč a víc.

No a svádět vše na spekulanty- poměrně odvážné tvrzení - těžko soudit jak velký balík peněz bych potřeboval na zmanipulování ceny cukru a udržení její ceny třeba pod dobu půl roku o deset procent výš.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 51954


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R. Polášek (85.71.180.241) --- 29. 4. 2011
Re: cukr - ve světě leze zase dolů.

"No a svádět vše na spekulanty- poměrně odvážné tvrzení - těžko soudit jak velký balík peněz bych potřeboval na zmanipulování ceny cukru a udržení její ceny třeba pod dobu půl roku o deset procent výš."

No, já bych řekl spíš hráče či makléře, kteří si tím vydělávají než spekulanty.
Trochu to z dálky sleduji, komodity byly dříve spíše hřiště pro superadrenalinové hráče, kteří na komoditách vydělávali pákovým efektem 1 :10 až 1 : 100 a těch bylo málo. Takže běžný tisk o komoditách ani nepsal, protože by to nikdo nečetl. Ostatním stačily akcie, a jejich kolísání vzestupu 2 - 10 % nebo tak nějak za rok.

Podle mně to souvisí i s tím, že manuální práce utíká z vyspělých zemí, z USA a Evropy pryč....Spousta lidí, kteří dnes se snaží živit spekulací na těchto finančních věcech by se jinak živila nějakým zaměstnáním v fabrikách kolem nšjaké mauální výroby, jenže ta právě během posledních 10 - 20 let se vystěhovala....
Možná i toto bylo příčinou současné krize, příliš moc lidí se živilo kolem všelijakých finančních derivátů, společně nafukovali ten trh a všelijakými transakcemi mezi sebou vzájemně uměle zvyšovali jeho velikost. Bez ohledu na reálný základ, kterým je zisk z primární manuální výroby. Až to před pár lety prasklo....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 51955


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
KaJi (212.77.163.101) --- 29. 4. 2011
Re: cukr - ve světě leze zase dolů.

RP:
Možná i toto bylo příčinou současné krize, příliš moc lidí se živilo kolem všelijakých finančních derivátů, společně nafukovali ten trh a všelijakými transakcemi mezi sebou vzájemně uměle zvyšovali jeho velikost. Bez ohledu na reálný základ, kterým je zisk z primární manuální výroby. Až to před pár lety prasklo....

-------
No já moc lidí co se živí obchodováním na jakékoli burze moc neznám. Pár lidí si tam ukládá peníze a pár lidí to má jako hobby.
Tedy v poměru s těmi, které znám a kteří přestali manuálně pracovat a někteří začali prodávat pojistky, důch.poj. a stav.spoření atd. protože je hodně zajímavější (finančně).Ale to nemá s ocbch na burzách skoro nic společného.

Na druhé straně mám takový pocit, že lidí co jsou schopni v ČR pracovat ve výrobě a jsou i ochotni tam pracovat je značně málo. I kdyby tady ta výroba zůstala.

Protože jsem momentálně sledoval trh práce, tak mám takový dojem, že nedostatek kvalifikovaných pracovníků zase začíná, a to nejsme na číslech před krizí.
Bohužel je dneska situace taková, že asi na deset málo kvalifikovaných výrobních prac. ale ochotných kvalitně pracovat potřebuji asi tak 2 až 10 (podle typu výroby) technicky a jazykově vybavených pracovníků). A tady je poměrně velká díra co omezuje zaměstannost v ČR.
Jen v Indii za rok promuje víc inženýrů techn. oborů než v celé EU. Nemají jaz.hadicap -angličtinu a mají motivaci.
Náš koncern buduje v Indii velké výzk. pracoviště a přesunuje tam výzkum z NSR. Tam ani tady nejsou lidi.

Takže i když to popírali komunisti za socialismu a titíž komunisti to popírají i dneska, tak bez inženýrů atd. se nevyrábí. :-)

Proto taky nemůže být Evropa dílnou světa.


Dovozu cukru brání nejen EU, ale pro mnohé kupodivu i vláda USA.

Bohužel sklizeň v Brazílii a v Thajsku nenaplánují, takže svět cena je jaká je a přes ni si počítají cenu i naše cukrovary. Ve vyvážení jim žádné kvoty nebrání a pokud je ve světě poptávka za vyšší cenu, nemusí se pdobízet supermarketům a místo toho můžou vyvést a třeba dostanou i zaplaceno dřív jak od supráku.
A to je důvod, proč se cena v supermarketech začala blížit nařízenému minimu - cukrovary nemusely přistoupit na cokoli, měly alternativu ve vývozu.
Pokud ji ztratí,nbudou nuceny se zůčastnit na "nabzených" akcích supermarektů - kdo s tím měl někdy něco do činění, tak ví jak to probíhá - zboží zdarma, zaplacení plochy na akci, plochy v reklamě, a další pěkné nabídky od "zákazníka".
Ale když ti Češi nakupujují v suprákách nejradši z celé Evropy, tak pak výrobce moc jiných alternativ nemá, pokud chce dodávat.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 51957


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
R. Polášek (85.71.180.241) --- 29. 4. 2011
Re: cukr - ve světě leze zase dolů.

"Tedy v poměru s těmi, které znám a kteří přestali manuálně pracovat a někteří začali prodávat pojistky, důch.poj. a stav.spoření atd. protože je hodně zajímavější (finančně).Ale to nemá s ocbch na burzách skoro nic společného. "
Tyhlety lidi já do lidí kolem financí zahrnuji, protože se taky živí prodejem produktů finančního trhu. A zas tak moc lukrativní zaměstnání to není , pokud ten člověk není výjimečně obchodně zdatný a zároveň bezohledný. Jen prodejců pojištění je momentálně v registru 100 tisíc, na každých 100 obyvatel včetně nemluvňat a staříků nad hrobem jeden. Výhoda je tam, že si ten člověk sám určuje pracovní dobu....

"Protože jsem momentálně sledoval trh práce, tak mám takový dojem, že nedostatek kvalifikovaných pracovníků zase začíná, a to nejsme na číslech před krizí."
Takzvaný nedostatek kvalifikovaných pracovníků by nikdy nebyl, kdyby personalisté ve snaze všude nacpat mladé a hloupé s diplomem uměle neodstřelili všechny kvalifikované nad 40 let, kdo měli tu smůlu, že déle než pár měsíců nesehnali práci nebo nějakou dobu pracovali někde úplně jinde než v oboru. Já to vidím u svých vrstevníků, kvalifikovaní jsou pod různými záminkami propouštěni jako staří a ve svém oboru se už obvykle neuchytí, pokud nemají na to začít podnikat. Najdou si obvykle práci typu dispečer na skládce nebo podobnou, kterou ti hloupí mlaďoši s diplomem nechtějí, neb je pod jejich úroveň platově i prestižně.
Příspěvek poněkud daleko od včel, ale jeden se snad snese.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 51959


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
jipajo (193.179.175.210) --- 30. 4. 2011
Re: cukr - ve světě leze zase dolů.

KaJi, kde jsi přišel na to, že máme ještě nějaké cukrovary - tedy české??

jipajo

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 51982


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
KaJi (85.70.20.53) --- 1. 5. 2011
Re: cukr - ve světě leze zase dolů.

KaJi, kde jsi přišel na to, že máme ještě nějaké cukrovary - tedy české??

jipajo
---------------
A kdo mluvil/psal o českých? Já snad ne.

Ale i ty "cizácké" potřebují v ČR prodávat, tak se musí s těmi, kdo tady má trh pod palcem - supráky domluvit.


Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 51993


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
jipajo (193.179.175.210) --- 2. 5. 2011
Re: cukr - ve světě leze zase dolů.

Ale ano. V příspěvku č. 51957 jsi npsal: Bohužel sklizeň v Brazílii a v Thajsku nenaplánují, takže svět cena je jaká je a přes ni si počítají cenu i naše cukrovary.

jipajo

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 51995


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Radek Hubač (e-mailem) --- 2. 5. 2011
Re: Re: cukr - ve sv?t? leze zase dol?.

Ahoj Karle,
a proč tedy Ti výrobci se nesnaží prodávat přímo odběratelům za slušné ceny?
Myslím to, že když jsme se informovali v cukrovaru, tak jejich nabídka byla horší než ty supermarkety. To nemá logiku. Když musí platit supermarketu a jejich výrobek se prodá za levno, proč si nespočítají rozumnou cenu - cca na úrovni supermarketu, ale bez nákladů a marží pro obchod a nedodají cukr přímo včelařům? Obě strany budou spokojené. Co nesnáším je nakupování cca 500 kg cukru po 20kg , které si mohu vzít na jeden nákup v supermarketu. Ale narozdíl od výrobců, supermarkety začínají chápat a třeba Lidl (dříve i Tesco) je schopný po domluvě přivézt až k auttu objednané množství na paletě.
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: KaJi <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: cukr - ve sv?t? leze zase dol?.
> Datum: 29.4.2011 13:16:48
> ----------------------------------------
> RP:
> Možná i toto bylo příčinou současné krize, příliš moc lidí se živilo kolem
> všelijakých finančních derivátů, společně nafukovali ten trh a všelijakými
> transakcemi mezi sebou vzájemně uměle zvyšovali jeho velikost. Bez ohledu
> na reálný základ, kterým je zisk z primární manuální výroby. Až to před pár
> lety prasklo....
>
> -------
> No já moc lidí co se živí obchodováním na jakékoli burze moc neznám. Pár
> lidí si tam ukládá peníze a pár lidí to má jako hobby.
> Tedy v poměru s těmi, které znám a kteří přestali manuálně pracovat a
> někteří začali prodávat pojistky, důch.poj. a stav.spoření atd. protože je
> hodně zajímavější (finančně).Ale to nemá s ocbch na burzách skoro nic
> společného.
>
> Na druhé straně mám takový pocit, že lidí co jsou schopni v ČR pracovat ve
> výrobě a jsou i ochotni tam pracovat je značně málo. I kdyby tady ta výroba
> zůstala.
>
> Protože jsem momentálně sledoval trh práce, tak mám takový dojem, že
> nedostatek kvalifikovaných pracovníků zase začíná, a to nejsme na číslech
> před krizí.
> Bohužel je dneska situace taková, že asi na deset málo kvalifikovaných
> výrobních prac. ale ochotných kvalitně pracovat potřebuji asi tak 2 až 10
> (podle typu výroby) technicky a jazykově vybavených pracovníků). A tady je
> poměrně velká díra co omezuje zaměstannost v ČR.
> Jen v Indii za rok promuje víc inženýrů techn. oborů než v celé EU. Nemají
> jaz.hadicap -angličtinu a mají motivaci.
> Náš koncern buduje v Indii velké výzk. pracoviště a přesunuje tam výzkum z
> NSR. Tam ani tady nejsou lidi.
>
> Takže i když to popírali komunisti za socialismu a titíž komunisti to
> popírají i dneska, tak bez inženýrů atd. se nevyrábí. :-)
>
> Proto taky nemůže být Evropa dílnou světa.
>
>
> Dovozu cukru brání nejen EU, ale pro mnohé kupodivu i vláda USA.
>
> Bohužel sklizeň v Brazílii a v Thajsku nenaplánují, takže svět cena je jaká
> je a přes ni si počítají cenu i naše cukrovary. Ve vyvážení jim žádné kvoty
> nebrání a pokud je ve světě poptávka za vyšší cenu, nemusí se pdobízet
> supermarketům a místo toho můžou vyvést a třeba dostanou i zaplaceno dřív
> jak od supráku.
> A to je důvod, proč se cena v supermarketech začala blížit nařízenému
> minimu - cukrovary nemusely přistoupit na cokoli, měly alternativu ve
> vývozu.
> Pokud ji ztratí,nbudou nuceny se zůčastnit na "nabzených" akcích
> supermarektů - kdo s tím měl někdy něco do činění, tak ví jak to probíhá -
> zboží zdarma, zaplacení plochy na akci, plochy v reklamě, a další pěkné
> nabídky od "zákazníka".
> Ale když ti Češi nakupujují v suprákách nejradši z celé Evropy, tak pak
> výrobce moc jiných alternativ nemá, pokud chce dodávat.
>
> Karel
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 51996


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
gp (93.92.52.23) --- 2. 5. 2011
Re: Re: cukr - ve sv?t? leze zase dol?.

Radek Hubač (e-mailem) --- 2. 5. 2011
Re: Re: cukr - ve sv?t? leze zase dol?. (51940) (51951) (51954) (51955) (51957)
Ahoj Karle,
a proč tedy Ti výrobci se nesnaží prodávat přímo odběratelům za slušné ceny?
Myslím to, že když jsme se informovali v cukrovaru, tak jejich nabídka byla horší než ty supermarkety. To nemá logiku. Když musí platit supermarketu a jejich výrobek se prodá za levno, proč si nespočítají rozumnou cenu - cca na úrovni supermarketu, ale bez nákladů a marží pro obchod a nedodají cukr přímo včelařům? Obě strany budou spokojené. Co nesnáším je nakupování cca 500 kg cukru po 20kg , které si mohu vzít na jeden nákup v supermarketu. Ale narozdíl od výrobců, supermarkety začínají chápat a třeba Lidl (dříve i Tesco) je schopný po domluvě přivézt až k auttu objednané množství na paletě.
Radek

............
Ty ceny v supermarketu jsou obchodním kouzlem. Nelze z nich usuzovat nejnižší cenu cukru. Tedy pokud víte jak se taková cena na trhu tvoří a kolik to stojí dodavatele na takové akci, přitlačen ke zdi, jen aby mohl být v kole a řetězu.

Za nelogické obchodní praktiky poděkujte podrobovací obchodní politice EU, potažmo SZIF. Ten je u nás správcem nad cenou a limitním produkčním množství. _gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 51997


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
R. Polášek (85.71.180.241) --- 2. 5. 2011
Re: Re: cukr - ve sv?t? leze zase dol?.

Není problém dát dohromady požadavky na cukr třeba od 5 - 10 tisíc včelařů. Cena za cukr, pokud se objedná najednou ten cca tisíc tun, vyjdou podobné nebo stejné, jako jsou v akcích v tom supermarketu.
Potom ale bude třeba najmout kamióny, aby se to odvezlo, najmout v každém okresu nějaký sklad, kde se to složí , než si pro to včelaři přijedou, bude třeba zaplatit lidem kolem.... A najednou vyjde celková cena podstatně vyšší.

Proč by cukrovary nízkou cenou podporovaly prodej po jednotlivých třeba tunách, když by ten cukr po tunách muselo prodávat desítky jejich zaměstnanců a když by ty tisíce tun cukru museli někde celé měsíce skladovat v nějakých skladech než by je prodali atd?
Takhle prodají po třetinách, pětinách roční produkce obchodním řetězcům a dalším velkoobchodníkům a na to stačí jeden zaměstnanec cukrovaru s asistentkou. Domluví s nimi odvoz cukru přesně podle toho, jak ho stíhají vyrábět, přímo z linky naloží do kamiónů... Odpadají investičně náročné sklady, odpadají skladníci, odpadá další infrastruktura. A vyrobený cukr mají pryč a penízky za něho na kontě.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 51998


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
KaJi (212.77.163.102) --- 2. 5. 2011
Re: Re: cukr - ve sv?t? leze zase dol?.

Ahoj Karle,
a proč tedy Ti výrobci se nesnaží prodávat přímo odběratelům za slušné ceny?
-----------

Josu obětí valstního úspěchu - kdysi ci cukrovarnická lobby v staré EU po vzoru USA vydupala cekrný pořádek, který nastavuje výrobní kvoty snad i pro Island a Gronsko, pokud by byly v EU. A druhá část tohoto pořádku nastavuje minimální ceny, za které smí cukrovary prodávat.

No a supermarkety "zřejmě" toto dodržují, ovšem si na cukrovarech více než na jiných dodavatelích zgustnou a naúčtují jim vrchovatě listovné, letákovné, regálovné, a jiné položky, které účtují na oplátku svým dodavatelům.

A tak sice cukrovary dodržují svůj cukerný pořádek a fakturují minimální cenu, ale hned z tržby odvádějí "slevu" zpět, i když s enazývá listovné, regálovné, plošné, .... Takže suprák nic netratí, když prodává za lacino.


Takže rada - zkuste řící cukrovaru, že to vezmete, ale že bmu musíte naúčtovat pytlovné, svozovné, svazovné a další položky co vás napadnou. Tak jak to dělají supermarkety. Třeba na to přistoupí. :-)

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 51999


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Aleš Molčík (109.183.28.149) --- 2. 5. 2011
Re: Re: cukr - ve sv?t? leze zase dol?.

S tím prodejem přímo z cukrovaru to zas tak snadný není. Aspoň ne ve Vrbátkách. Chtěl jsem koupit 2t, platba hotově dopravu si zajistím a bylo mi řečeno, že prodat mi cukr nemůžou, protože jim ten cukr nepatří, majitelem je zahraniční investor. A aktuální situace je ta, že nemají z čeho vyrábět. Curovar v Němčicích vybudoval nejmodernější technologii, fungovala dva roky, potom cukrovar koupily Francouzi, zemědělcům vyplatily jednorázové odškodné (držhubné) a celý cukrovar nový majitelé poslaly včetně základů do drtičky.
Všechny kvóty, ať jsou na cukrovou řepu nebo na cokoliv jiného, já vnímám jako omezení svobodného podnikání. A přesto přitomto řízeném systému zadluženost zemí EU stoupá tak, že některé jsou na pokraji ekonomického zhroucení. To mi připomíná socialismus, všechno patří všem, každý chce rozhodovat za ostatní, každý chce všechno zadarmo, ale zodpovědnost nepříjmá žádná země EU ani sama za sebe. Jsem zvědav jak tento systém dlouho vydrží.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52005


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
gp (93.92.52.23) --- 29. 4. 2011
Re: cukr - ve světě leze zase dolů.

Možná i toto bylo příčinou současné krize, příliš moc lidí se živilo kolem všelijakých finančních derivátů, společně nafukovali ten trh a všelijakými transakcemi mezi sebou vzájemně uměle zvyšovali jeho velikost. Bez ohledu na reálný základ, kterým je zisk z primární manuální výroby. Až to před pár lety prasklo....
.......
Souhlas, banky ať hypoteční, komoditní, komerční, nebo i záložny s bankovní licencí ví, že se neuživí bez produktu co se vyrábí a prodává a stím se točí oběživo. A čím více peněz mají v sejfech co leží, tím méně vydělávají._gp_

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 51963


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
P.Krátký (46.13.52.69) --- 29. 4. 2011
Re: cukr - ve světě leze zase dolů.

Za vyšší cenu cukru můžou i kvóty,které udává Brusel,potom stačí propad ve sklizni,jaký byl např.loni a na problém je zaděláno.Loni nestihli tady u nás zemědělci sklidit cukrovku do příchodu mrazů a potom to doháněli ještě v prosinci a lednu,ale to byla pod sněhem a odhadem tak třetina až polovina zůstala na poli.A i ta pozdní sklizeň pro ně znamenala ztrátu,protože produkce cukrovky je na základě smluvních podmínek pod diktátem ze strany odběratele,takže každý den prodlení je sankcionován,čili pro výrobce(zemědělce) znevýhodněné.
Letos jsem s jedním mluvil,a mimo jiné si postěžoval,že zaseje i cukrovku,a že je zvědavý,jestli ji prodá...

Ani zvyšující se DPH cenám (čehokoliv) nepřidá,to není jen cena finálního výrobku,ale i ceny energií,surovin i služeb,které se potom násobí a zvyšují náklady.

Ona ani samotná EU svými regulačními opatřeními cukr jen tak nezajistí,výroba cukru z cukrové třtiny je levnější,ale EU to sem prostě nepustí,protože by to znamenalo zhroucení výroby cukru z cukrové řepy.Takže ceny cukru ve světě se u nás projeví jen pozvolna a nedá se očekávat,že spadnou nějak výrazně(i když nic není nemožné).

Zdraví Pavel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 51956


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu